Hoofdstuk:
Home
PA0BAK

Hoofdstukken
Agenda Frequenties Bandplan Web Linken

Pagina's
Index
Merken Apparatuur Plaatsen Zonnepanelen Portable Groepen RadioZendAmateur worden Voor- en Nadelen PDF Wat is een RadioZendAmateur Wie Is PA0BAK
Wie Is PA0BAK

Wie is PA0BAK
Geboren in 1952 en op 19 jarige leeftijd mijn "zendvergunning" gehaald, de verklaring van bevoegdheid voor de aanleg en bediening van een radioelectrische zendinrichting.
Toen een Semcoset STT4 zender print aangeschaft met een kristal voor 144.750MHz, het was dus cq en dan draait van 144 tot 146 voor mogelijke aanroepen.
In die tijd hadden de meeste amateurs een kristal gestuurde zender op een frequentie waarvoor toevallig een kristal gevonden was, de zenders werkten dan ook met AM.

Als kind was ik, net als mijn vader, al geïnteresseerd in techniek en elektronica.
Mijn vader zat later bij de eerste lichting “D” amateurs in 1975 (PD0AAE) en was kort daarna, in 1976, de eerste met een PE1 call (PE1AAA).

Na mijn schooltijd en een bedrijfsopleiding ben ik gaan werken bij een elektronica onderdelen winkel, hier deed ik veel kennis op van onderdelen en componenten.
Naast veel particulieren, waren ook diverse bedrijven klant bij deze onderdelen winkel.
Één van de klanten was een klein, maar vooruitstrevend bedrijf in telecommunicatie, dat werkte met Philips mobilofoons en opties en randapparatuur in eigen huis ontwikkelde en fabriceerde.
Als zendamateur was dat natuurlijk een geweldige uitdaging, toen de eigenaar vertelde dat hij personeel zocht, was dat voor mij geweldig.
Na een aantal jaren is het bedrijf helaas opgeheven, er waren investeringen gedaan, waarvoor de gemeente garant stond, maar even later wilde de gemeente alles één jaar uitstellen.
Het hele bedrijfs kapitaal was geïnvesteerd, er was geen geld meer, en de deuren werden gesloten.
Mede door mijn ervaring met draadloze telecommunicatie kon ik gelijk terecht bij een groot bedrijf op dat gebied, daar ben ik dan ook ruim 30 jaar gebleven.
Als zendamateur ging de lol van de hobby weg, het ging steeds meer op werken lijken.

Hiervoor in de plaats ging ik mij (nog meer) met bezighouden met computers.
Voor CP/M heb ik diverse programma's gemaakt, of herschreven, zoals een Viewdata host en een RTTY BBS.
Later kwamen de PC's en packet-radio, waarna ik de stekker uit het zendamateurisme heb getrokken en mij volledig ben gaan toeleggen op Linux en OpenSource software.

Na mijn pensioen ben ik weer opnieuw begonnen als zendamateur, maar er was erg veel veranderd in de tussenliggende periode.

Mijn station
VHF/UHFMidland CT-3000
=Anytone AT_778uv
=Retevis RT-95
Omnidirectional vertical op 6m hoogte.
VHF/UHFBaofeng UV-82 portofoon
VHF Yaesu FT-1 portofoon
HF Xiegu G90 20m eindgevoed met een spoel voor 80m op 6m/1m hoogte.
HF Yaesu FTDX-10 Gevouwen dipool 2x 23m op 6m/2m hoogte,
met kippenladder gevoed.

De meeste verbindingen maak ik met FT-8, met 10 Watt en lage antenne kan ik daar leuk meedoen.

v.w.b. de HF antenne, heb ik een aantal ontwerpen die ik wil uitproberen, de velddagen e.d. zijn daar (voor mij) ideaal voor.

Mogelijk is het bovenstaande verwarrend, maar ik probeer zoveel mogelijk namen te vermijden, chronologisch te zijn en toch te schrijven wat ik wil.
Valid HTML Valid CSS Valid i18n
LogIn
Copyright © 2024 PA0BAK.
CMS versie            k241105c
Template versie   241031a
Colofoon
Bron: PA0BAK op 22 nov 2021.
Samengesteld in:
Pagina Grootte:
Aangemaakt op:
Aangepast op:
77.574 ms
9527 Bytes
08 mrt 2024
13 aug 2024