U bevindt zich in
Instellingen en Verenigingen
Dutch Amateur Radio Station
PA0BAK
HoofdstukkenHoger Menu Pagina's Start Dares IARU Stichting Radio Examens UBA VERON VRA VRZA
UBA

De Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs, of kortweg UBA, is de enige nationale vereniging van Belgische radioamateurs.
De meer dan 3000 leden hebben belangstelling in de techniek van de radiocommunicatie.
De statuten van de vereniging leggen duidelijk vast dat het radioamateurisme in eerste instantie een technische hobby is en geen zuivere communicatiehobby zoals CB.

Radioamateurisme
Het radioamateurisme is als dienst erkend door de Internationale Telecommunicatie-unie (net als de landmobiele dienst, de maritieme dienst, de radio-omroepdienst, enzovoort), dit omwille van de vele bijdragen die het radioamateurisme sedert nu bijna één eeuw aan de gemeenschap heeft gebracht.

Taken en doelstellingen
De UBA verdedigt de belangen van radioamateurs bij Belgische voogdijoverheden, de ministeries en het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), en vertegenwoordigt tevens België via het IARU bij het agentschap voor informatie- en communicatietechnologie van de Verenigde Naties.

Andere taken van de UBA zijn het verstrekken van informatie, het organiseren van activiteiten (zoals wedstrijden en voordrachten), het coördineren van het verzenden van QSL-kaarten en het helpen van kandidaat radioamateurs bij het behalen van een zendvergunning door hen voor te bereiden op het BIPT-examen.

Bron: Wikipedia op 6 januari 2020.
Website: UBA.
Valid HTML 5.0 Valid CSS Valid i18n
© 2021 pa0bak, overname eigen artikelen toegestaan met bronvermelding.
Artikelen van derden bevatten een bronvermelding.
Ron's CMS versie 210209a
Samengesteld in
Inhoud grootte
Aangemaakt op
Aangepast     op
14562 µsec.
5824 bytes
6 jan 2020
12 apr 2020